Hjem   /   EgenskaperVerktøy   /   Styrkebasert lysglimtjakt

Styrkebasert lysglimtjakt


SMART arbeidsmiljø er et tankesett som handler om å sette verdier og prinsipper i bevegelse. S’en i SMART står for styrkefokus, og fokus på personlige styrker skaper stolthet, engasjement, bidrar til anerkjennelse og bygger relasjoner.

Det er mange måter å øve inn styrkespråket rundt egenskapene på, og lysglimtjakt er en øvelse for å øve inn nettopp dette.

Språk skaper virkelighet, og derfor er det avgjørende om vi ser etter feil og mangler eller styrker hos hverandre. Det vi ser etter, det ser vi. Det vi holder fokus på får vi mer av.

Virksomheter som har fokus på styrker presterer 35% bedre en gjennomsnittet, og virksomheter som fokuserer på problemer feil og mangler presterer 27% dårligere en snittet (A. Linley 2008)

Lysglimtjakt er derfor en (av flere) SMARTøvelser som kan bidra til systematisk trening over tid hvor styrker og egenskaper står i fokus.

Metodebeskrivelse

Forarbeid:

  • Velg ut hvilke karakteregenskaper du vil gjennomføre lysglimtjakten med.
  • Lysglimtkort for utskrift finner du her:
  • Kopier / skriv ut ønsket antall og klipp ut. Lysglimtkortene setter dere i en boks som er lett tilgjengelig. Lag også en liste med navn slik at du/dere på en enkel måte har oversikt over hvem som har mottatt lysglimtkort. Det er viktig at alle får omtrent like mange kort.

Gjennomføring:

  • Ta på deg/dere «brillene» for lysglimtjakt og gå ut for å jakte på de gode historiene.
  • Ta medarbeiderne på fersken i å gjøre gode ting, og si det direkte til den det gjelder. La de som er rundt høre hva du har lagt merke til. Husk å knytte egenskap og historie sammen, for eksempel: «Så flott at du viste nysgjerrighet for de pårørendes reelle og bakenforliggende behov i dette møtet! Du viste med det både omsorg og respekt.»
  • Noter ned medarbeiderens navn og stikkord til historien på en lapp eller lignende for bruk senere.

Etterarbeid:

  • Fyll så ut et lysglimtkort knyttet til historien du har opplevd. Noter også på egen liste slik at du vet hvilke medarbeidere som mottar hvilket kort.
  • Finn et egnet tidspunkt der du/dere velger å dele ut lysglimtkortene (dette bør gjøres nokså fortløpende). Det er viktig at det er flere tilstede og hører historien. Det kan for eksempel være ved morgenkaffen, ett personalmøte, rundt lunsjbordet, eller i et fag/driftsmøte.
  • La gjerne medarbeideren få komme frem til deg ved utdeling av sitt lysglimtkort. Les lysglimtkortet høyt før du overrekker kortet på en høytidelig måte.
    La deretter medarbeideren få fortelle om sine opplevelser knyttet til historien; Hvordan var det for deg? Hvordan tror du det var for den/de andre?
    Hva kan vi som hører på nå lære av det gode du har gjort i denne situasjonen? Hva skjer hvis vi gjør mer av dette? osv.
    La de andre til stede få komme med spørsmål eller hyggelige tilbakemeldinger.
  • Ved utdeling av lysglimtkort til flere personer samtidig gjentas samme prosess som nevnt i punktet over.