Hjem   /   Hva er SMART arbeidsmiljø?

Hva er SMART arbeidsmiljø?


SMART arbeidsmiljø handler om å gjøre arbeidsplassen bedre. SMART står for Styrkefokus, Medvirkning, Anerkjennelse, Relasjoner og Trening. Med disse prinsippene jobber man kontinuerlig for å skape positive endringer og sosiale innovasjoner.

Et sentralt spørsmål som hele tiden styrer arbeidet med SMART arbeidsmiljø er:
Hvordan skape gledesfylte arbeidsmiljøer 
hvor alle virker på sitt beste, og hvor vi sammen oppnår resultater vi er ekstra stolte av?​

Hva er målet?
Målet med SMART arbeidsmiljø er å skape arbeidsplasser hvor alle trives og presterer sitt beste. Dette oppnås ved å bruke SMART-verdier, prinsipper og verktøy for å styrke den sosiale kapitalen i virksomheten. Studier viser at høy sosial kapital gir bedre arbeidsmiljø, økt produktivitet og høyere kvalitet på tjenestene.

Fordelene med SMART
– Virksomheter som fokuserer på styrker presterer 35% bedre enn gjennomsnittet.

– De som fokuserer på feil og mangler presterer 27% dårligere enn gjennomsnittet.

SMART arbeidsmiljø er basert på anerkjente teorier innen positiv psykologi, sosialkonstruksjonisme og appreciative inquiry. Metodene, verdiene og verktøyene er utviklet gjennom forskning og praktisk arbeid, noe som gir et solid grunnlag for å forløse virksomhetens potensial.

Hvorfor velge SMART?
Med SMART kan virksomheten din bli et sted hvor medarbeidere gleder seg til å jobbe, og hvor resultater som skapes sammen er noe alle kan være stolte av. SMART gir prinsippene, verktøyene og metodene for å oppnå dette.

Ledelsens rolle i å skape et SMART arbeidsmiljø er viktig, men alle kan lede an i å jobbe SMART på sin arbeidsplass.

«(…) det handler jo ikke om å bruke SMART verktøy hele tiden heller, men kanskje om å leve/ handle mer etter SMART. Som å reflektere og sette fokus på styrker, gi anerkjennelser for jobben andre gjør, være takknemlig for det man får til, bygge relasjoner. Dette kan gjøres hver dag i mer eller mindre grad. Alle kan få dette til og det er kanskje det SMART handler om.» Katja Lien – Tjenesteleder – Tønsberg Kommune